Zin in Zorg lesbrieven

In het kader van het project Menslievende Zorg zijn lesbrieven gemaakt voor zorgopleidingen (HBO/MBO) over inspiratie, zingeving en ethiek

Wat is in dit geval goede zorg? Hoe stem ik me af op deze zorgvrager? Wat is voor mij van waarde in mijn werk? Thema’s als inspiratie, zingeving en ethiek zijn van wezenlijk belang bij de beroepsuitoefening van zorgverleners.

Toch zijn deze onderwerpen niet voor iedereen eenvoudig te bespreken. Reliëf ontwikkelde daarom de Zin in Zorg lesmodules voor opleidingen in de zorgsector, ter inspiratie en verdieping.

Dit programma omvat drie thema’s:
• inspiratie in de zorg (twee lessen)
• levensverhalen & zingeving (drie lessen)
• ethiek & morele reflectie (twee lessen).
Steeds wordt de verbinding gelegd met de geschiedenis van professionele zorg en het erfgoed van zorgverleners uit het verleden.

De Zin in Zorg lesmodules zijn samengesteld door Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders, in het kader van het project Religieus Erfgoed Menslievende Zorg.

Doelgroep
Deze lessen zijn geschikt voor opleidingen in de zorgsector, mbo niveau 3&4 en hbo, voor studenten vanaf het eind van het tweede leerjaar en met minimaal een halfjaar stage-ervaring.

Over de lesmodules
De lessen in dit programma zijn opgezet als werkcolleges. Het programma is bedoeld als reeks, maar het is ook mogelijk om één thema te behandelen of zelfs één losse les.

Elke afzonderlijke lesmodule beschrijft een les van circa 90 minuten, maar de lessen kunnen naar wens worden ingekort of uitgebreid.

De lessen zijn opgebouwd uit interactieve werkvormen, gerichte inleidingen door de docent, filmfragmenten en verwerkingsopdrachten. Bij elke les hoort een werkblad met een oefening die aansluit bij het thema.

In de lessen wordt gebruik gemaakt van de tv-serie Bezieling in de zorg. Deze is online raadpleegbaar en verkrijgbaar op dvd.
De lesmodules zijn gratis te downloaden (zie onder). U kunt ook een gedrukt exemplaar bestellen, inclusief dvd van de tv-serie Bezieling in de zorg.

Download
Download hier gratis de Zin in Zorg lesmodules (pdf, 56 pagina’s)

Of download de lesmodules per thema:

Zin in Zorg lesmodules - Inspiratie in de zorg
Les 1 en 2: Inspiratie in de zorg (pdf, 8 pagina’s)
Werkblad 1 (pdf, 1 pagina)
Werkblad 2 (pdf, 1 pagina)

Zin in Zorg lesmodules - Levensverhalen & zingeving
Les 3, 4 en 5: Levensverhalen en zingeving (pdf, 14 pagina’s)
Werkblad 3 (pdf, 1 pagina)
Werkblad 4 (pdf, 1 pagina)
Werkblad 5 (pdf, 1 pagina)

Zin in Zorg lesmodules - Ethiek
Les 6 & 7: Ethiek (pdf, 8 pagina’s)
Werkblad 6 (pdf, 1 pagina)
Werkblad 7 (pdf, 1 pagina)

Bestelformulier Zin in Zorg lesmodules
Gedrukte exemplaren van de Zin in Zorg lesmodules kunt u bestellen door middel van onderstaand formulier.
De kosten bedragen € 12,50 per exemplaar, incl. de dvd Bezieling in de zorg, excl. een bijdrage aan de verzendkosten. U ontvangt een factuur.

Voor vragen en informatie: info@relief.nl.

Bestelformulier Zin in Zorg lesmodules