De binnenkant van eenzaamheid

een workshop voor professionals / vrijwilligers en naasten die eenzaamheid tegenkomen


Ze is in de 80 en kan niet meer dan een paar meter lopen. Ze woont vier hoog, met een lift weliswaar, maar toch is de drempel om naar buiten te komen eigenlijk in haar eentje niet te nemen. Bijna iedere dag komt er wel iemand bij haar langs: de thuiszorg, een bezoek vrijwilliger, iemand van de kerk. Haar huis ziet er gezellig uit. Truus, wil ze graag genoemd worden, niet mevrouw van Dijk. “Wie houdt er nou echt van me?”, vraagt ze, “Bij wie hoor ik nou nog?”.

Inhoud en werkwijze

Verlies van een dierbare, ernstige beperkingen, het wegvallen van zingevende activiteiten, het naderend levenseinde. Het zijn gebeurtenissen die de grote vragen van het leven actueel maken. Vragen waar mensen zich vaak eenzaam mee voelen. Deze eenzaamheid wordt niet opgelost met sociaal contact alleen, maar vraagt om iets anders. Zie ook de blog van Marthijn Laterveer, coördinator van LOC Zeggenschap in Zorg en het artikel van Tilly de Kruyf in Nursing.

Deze workshop is voor mensen die te maken hebben met eenzaamheid, als vrijwilliger, professional of naaste.

U krijgt in deze workshop inzicht in hoe levensvragen en zingeving een rol spelen bij eenzaamheid. Hoe werkt eenzaamheid in een mensenleven, en wat kan ondersteunend zijn? U maakt kennis met verschillende handvatten waarmee u in gesprek kunt gaan met iemand die eenzaamheid ervaart. U leert oog en oor te krijgen voor ‘de binnenkant van iemands verhaal’, voor levensvragen, zin-geving, zin-beleving en zin-vinding.

In een vervolgtraining kunnen diverse handvatten uitgediept worden, en kunnen de deelnemers er mee leren werken in de eigen praktijk.

We werken met wisselende werkvormen, en met eigen ervaringen van cursisten. Lees hier een ervaringsverhaal van een deelnemer.

Logo%202%20Expertisenetwerk%20Levensvrag

Locatie: Woerden, Reliëf 

Datum: donderdag 20 september 2018 

Duur: 13.00 - 16.00 uur

Door: Tilly de Kruyf, geestelijk verzorger en trainer Trainingswinkel

Deelnemers: minimaal 8 - maximaal 16

Kosten: € 100 voor professionals, € 75 voor vrijwilligers.

Algemeen:

Opgave is mogelijk via onderstaand formulier:

Belangstelling Binnenkant Eenzaamheid