Je werkt als christen in de zorg en je kunt wel wat inspiratie gebruiken. De podcast ‘Aandacht’ biedt een moment van concentratie tijdens een drukke dag, in een veeleisende werkomgeving.

De podcast ‘Aandacht’ kent wekelijkse afleveringen en is het initiatief van zorgorganisatie Leliegroep en de missionaire organisatie IZB. De podcast biedt een korte overdenking (7 minuten luistertijd) geschreven en ingesproken door mensen uit de zorg: geestelijk verzorgers, afdelingshoofden, verpleegkundigen, activiteitenbegeleiders.

Als mede-ontwikkelaar van de veelbeluisterde bijbelpodcast Eerst Dit heeft de IZB inmiddels ruime ervaring met podcasts. Lelie zorggroep, een fusie van christelijke zorginstellingen, broedde al langere tijd op een programma om medewerkers toe te rusten. Door de coronapandemie moesten de plannen in de ijskast worden gezet, terwijl juist in deze periode de behoefte aan bemoediging extra werd gevoeld. Stephan Bol van Lelie: ‘Geestelijke verzorging via een Teams-overleg werkt niet echt, terwijl de behoefte aan een stukje zingeving heel groot was.’

Inmiddels zijn ook andere christelijke zorginstellingen aangehaakt, onder andere Eleos, Accolade ProLife, GGZ De Hoop en Cedrah. Gezamenlijk leveren zij de schrijvers van de bijdragen, die een aanstekelijke mix vormen van persoonlijke observaties, beschouwingen, anekdotes en bijbelse verwijzingen. Een enkele keer komen bewoners of cliënten zelf aan het woord, en geven daarmee een kijkje in hun leefwereld.

De podcast is bestemd voor zorgverleners binnen zowel christelijke als seculiere instellingen. Bol: ‘Je moet bijvoorbeeld ook de taal leren spreken van de niet-christelijke cliënt.’

De podcast ‘Aandacht’ kan worden beluisterd via Spotify en andere bekende kanalen, alsook via het intranet van de aangesloten organisaties.