Onlangs heb ik met veel plezier het boek ‘Abeltje’ van Annie M.G. Schmidt herlezen. Genoten heb ik van de belevenissen van de liftjongen, die het niet kan laten om op het verboden bovenste knopje te drukken, om vervolgens met lift en al door het glazen dak van warenhuis Knots te schieten. Samen met de andere ‘liftvaarders’, juffrouw Klaterhoen (‘zeg maar Klaterhoen’), meneer Tump (vertegenwoordiger in mottenballen) en het meisje Laura en haar konijn Sam, beleeft Abeltje allerlei avonturen.

De waarde van verhalen

Heerlijk om je zo te verliezen in een verhaal dat met zoveel fantasie en humor wordt verteld. Verhalen vertellen en delen is en blijft bijzonder. En om iemand te leren kennen zijn (levens)verhalen ook onontbeerlijk. Want wie en hoe iemand is, blijkt vaak meer uit zijn of haar verhalen, dan uit de droge feiten. In een bijeenkomst over verhalend werken vroeg ik aan zorgmedewerkers naar bijzondere momenten die zij hadden beleefd met cliënten, in dit geval mensen met een verstandelijke beperking. De verhalen die werden verteld gingen over een spontane glimlach, een knuffel, een cadeautje krijgen als blijk van steun in een moeilijke tijd, een welgemeend ‘bedankt’, samen de slappe lach krijgen. Deze ogenschijnlijk kleine blijken van waardering en verbinding laten allemaal iets zien van waar het in de kern over gaat in de zorg.

Luisterend oor

Nog even terug naar Abeltje. Als hij uiteindelijk weer thuis bij zijn moeder aan de aardappelen zit, vertelt hij honderduit over al zijn belevenissen. ‘De burgemeester van New York?’ vroeg zijn moeder en gaf hem nog wat jus. ‘Nee!’ zei Abeltje. ‘Ik was aan ’t verhaal over Nieuw Zeeland bezig, en jij bent nog in New York! Je luister niet!’ ‘Vertel het dan later nog maar eens allemaal’, zei zijn moeder. ‘Ik kan het heus niet tegelijk verwerken, ik ben zo gelukkig.’ Een luisterend oor bieden lukt niet altijd; zo blijkt maar weer. Maar af en toe bewust ruimte bieden voor kleine of grote verhalen van mensen om je heen, kan heel verrijkend en verbindend zijn. En voor wie juist even helemaal wil verdwijnen in een fantasierijk verhaal, is het boek ‘Abeltje’ een echte aanrader!