In augustus startte Fem Pluimers als nieuwe trainer bij Reliëf. Ze was al bekend met trainingen van Reliëf, maar nu gaat ze deze zélf geven. In de afgelopen maanden keek ze haar ogen uit en zag veel moois. Lees hier de blog van Fem.

‘Het kan echt!’

Ik weet nog dat ik zelf de training van Reliëf volgde. Gespreksleider Moreel Beraad. Wat een mooie woorden, wat een prachtige ideeën, als het zo toch eens kon! Dan zou het er helemaal anders uit zien.  Heerlijk om mezelf en mijn team een aantal dagen te mogen onderdompelen in gedachtes over mooie, warme zorg. Tegelijkertijd kon ik het me nauwelijks voorstellen hoe we dit in onze organisatie van de grond moesten krijgen. Medewerkers 1,5 uur vrij maken voor een Moreel Beraad? Ook de artsen en bestuurders aan tafel? Op elke afdeling twee keer per jaar een Moreel Beraad? Hoe dan?  Ik weet nog dat onze trainer toen zei: “Het kan echt!” Ik durfde het nauwelijks te geloven…

Na een idealistische start als geestelijk verzorger, had ik al snel gemerkt hoe weerbarstig de praktijk was. Overal om mij heen geweldige collega’s die met hart en ziel aan het werk waren. En toch… toch was niemand eigenlijk ooit helemaal gelukkig met de zorg die we konden waarmaken.

Op de locatie waar jonge mensen woonden met ‘niet aangeboren hersenletsel’ stond de autonomie van bewoners hoog in het vaandel, en toch… toch hadden bewoners vaak het gevoel dat er óver hen werd beslist i.p.v. mét hen. Op de PG afdeling, waar met een ongelofelijke inzet zorg en welzijn werd neergezet, liepen bewoners toch regelmatig met de ziel onder de arm. En in het ziekenhuis, waar verpleegkundigen en artsen het vuur uit hun sloffen liepen, kreeg ik regelmatig van patiënten te horen:  “ik voel me soms net een nummer…”

En nu, nu rijd ik met mijn autootje door het hele land. Nu geef ik zelf die training gespreksleider Moreel Beraad. En overal waar ik kom, van Leeuwarden tot aan Heerlen, kom ik collega’s tegen die zoeken, die actief zoeken naar zorg waar iedereen een beetje gelukkig van wordt. Eerlijk gezegd vind ik het hartverwarmend.

Maar in elke training zie ik ook mezelf weer zitten. In elke training zie ik deelnemers worstelen met de vraag: hoe krijg ik dit ooit van de grond? Nu de druk op de zorg zo hoog is? Nu we nauwelijks de roosters rond kunnen krijgen? Nu een deel van de medewerkers thuis zit door COVID? Nu managers en bestuurders zich afvragen hoe ze überhaupt genoeg personeel kunnen krijgen?

En weet u wat, diezelfde weerbarstige zorgpraktijk geeft mij het antwoord. Op allerlei plekken in Nederland zie ik prachtige initiatieven waarin collega’s, ook vandaag, moreel beraden houden. Waarin collega’s elkaar opzoeken, hun idealisme inzetten en blijven zoeken naar zorg waar iedereen een beetje gelukkig van wordt. Wat een veerkracht! Het maakt dat ik in elke training volmondig tegen deelnemers én mezelf durf te zeggen: “Het kan echt!

Zie www.relief.nl voor meer Informatie over de trainingen