De stoel staat klaar. Versierd. Voor een speciaal moment: de afsluiting van de training ‘De vaardige geestelijk verzorger’. Voor elke deelnemer een certificaat als bewijs van deelname. Maar die ontvang je niet zomaar!

Stilstaan
Zeven dagen naar Nijkerk reizen voor de training ‘De vaardige geestelijk verzorger’. Gestart in januari van dit jaar met een zeer diverse groep uit het Zuiden (Limburg), Noorden (Meppel), Oosten (Apeldoorn) en Westen (Rotterdam). Divers ook in samenstelling met mannen en vrouwen, werkend in ziekenhuis of ouderenzorg en variërend van een net begonnen geestelijk verzorger tot iemand aan het einde van zijn loopbaan. Ze stonden stil bij de vele kansen die er zijn voor geestelijk verzorgers om binnen de organisatie een betekenisvolle bijdrage te leveren, naast individuele begeleiding van cliënten en patiënten, groepswerk en vieringen. De ogen gingen open hoe je bijvoorbeeld ook coach kunt zijn voor medewerkers, waar en hoe je ethische kwesties kunt bespreken of hoe je een workshop, les of scholingsmoment kunt invullen. En besef je wel wat je in huis hebt als ‘estheticus’ of hoe je ‘cultuurdrager’ kunt zijn door je mogelijkheden om te communiceren op alle niveaus binnen de organisatie te benutten? Voor sommige deelnemers was het een echte ontdekkingsreis. Anderen werden bevestigd in waar ze al mee doende zijn.

Complimenten
En op de zevende dag de uitreiking van het certificaat. Een moment om te markeren. Ieder neemt één voor één plaats op de versierde stoel. Even sta je centraal en wordt er bij stilgestaan wat je hebt geleerd en hoe je je hebt ontwikkeld. Ook een moment om een ‘complimentendouche’ te ondergaan van de twee docenten en zeker ook de mede-cursisten. Die spreken uit wat ze hebben geleerd van jou als collega, wat ze in jou bewonderen of waarvan ze onder de indruk zijn geraakt. Bedankjes én wensen klinken ter aanmoediging van je verdere ontwikkeling. Spannende, maar ook ontroerende momenten in die stoel! ‘Oogsttijd’ aan het einde van deze training doordat je hebt geëxperimenteerd met nieuwe ‘rollen’, andere invalshoeken en je zo af en toe uit je comfortzone bent gestapt om echt iets nieuws te leren, over jezelf en over je vak.

In gezamenlijkheid
Voor mij als docent een feestje, deze training. Geweldig om op te trekken met zulke gemotiveerde deelnemers, tevens kundige geestelijk verzorgers die zich willen blijven ontwikkelen. Samen nadenken over mogelijkheden de aandacht voor zingeving en ethiek binnen de organisatie levend te houden. Kansen zien, creatief worden, kwaliteiten inzetten en inkijkjes krijgen in zeer verschillende organisaties waar de deelnemers werkzaam zijn. Een feestje ook om met collega’s van Reliëf deze training vorm en inhoud te geven. Marije Stegenga en Trijntje Scheeres-Feitsma komen als ‘gastdocenten’ een paar keer langs. Samen met Fem Pluimers werken aan de opzet van elke dag en die uitvoeren, was heerlijk om te doen. Vaak werken we alleen. Hier bundelen we onze gezamenlijke kwaliteiten en genieten ervan daarin samen op te trekken en van elkaar te leren!

Ik zie al uit naar volgend jaar, als ik deze training wéér mag begeleiden. De data zijn gepland. Zie ik jou volgend jaar als deelnemer? Alle informatie vind je hier. 

Wout Huizing