Met de armen over elkaar keken ze me afwachtend aan; de medewerkers van het zorgteam waar een paar weken geleden observaties zijn uitgevoerd in het kader van een kwaliteitstraject. De teamleider had hen net verteld dat ze een andere baan had aangenomen, de zomer staat voor de deur. En dat kwam dan allemaal nog bovenop alles wat ze de laatste jaren hadden meegemaakt… “Het begon met corona,” vertelden ze, “maar daar hebben we ons goed doorheen geslagen. We stonden pal voor onze bewoners, maar steeds weer een nieuwe leidinggevende….” verzuchtten ze.

Er blijken veel veranderingen vanuit de organisatie op hen af te komen, die steeds een nieuw appèl op hen doen. “We zouden weleens een beetje rust willen,” zei een verzorgende. “Ja en het eens hebben over wat wél goed gaat!” vulde een collega aan. Dat nemen we ons voor: deze bijeenkomst krijgt de focus: “Wat doen we al goed? Hoe kunnen we daar eenvoudig meer van doen? Hoe zorgen we dat we een beetje rust voor onszelf organiseren?”

Aan het eind van de bijeenkomst zitten ze trots op hun stoel; enthousiast over de plannen die ze hebben gemaakt: De wensboom, die ze op de woning hebben wordt nieuw leven in geblazen. En alle medewerkers mogen zich daarvoor inzetten en niet alleen de medewerker welzijn, want zo constateren ze: “daar worden we zelf ook zo blij van, dat is waar we het voor doen!” “En wat fijn dat we nu eens actief gaan kijken of we de pieper anders kunnen afstellen. Wij en ook de bewoners ervaren zoveel onrust van zo’n pieper die de hele dag afgaat!”

Ik liet een trots team achter, dat zich bekwaam en deskundig voelde en vanuit deze gevoelens ook de ruimte had om verbeterpunten te formuleren. Kijk en dat is waar ik het dan weer voor doe!

Marije Stegenga is stafmedewerker bij Reliëf en coach bij de Reliëfaanpak. Bij de Reliëfaanpak wordt er in een zorgteam geobserveerd. De observaties worden na afloop anoniem in de vorm van beeldverhalen teruggekoppeld aan het team. Daarna is het oordeel aan het team: Wat is ‘wauw’ en wat is ‘au’? Deze laagdrempelige vorm van morele reflectie bevorderd het onderling leervermogen en de gezamenlijke dialoog over wat wel en wat juist geen goede zorg is.
Meer lezen over het Reliëf aanbod van observaties, coaching, supervisie en teambuilding? Klik hier.