Een slimme meid is op haar toekomst met rauwe kanten voorbereid

In de afgelopen tijd heb ik naar het programma ‘STUK’ gekeken, een documentaireserie die in januari en februari bij de VPRO op NPO 2 werd uitgezonden. In deze vierdelige noodlotsvertelling werd een aantal personeelsleden en patiënten in een revalidatiekliniek gevolgd.

Ik moest mijzelf een duwtje geven om te gaan kijken, want de verhalen en beelden die je hoort en ziet doen mij terugdenken aan mijn eigen behandeling in een dergelijke instelling. Ik vind het  ongemakkelijk. Graag laat ik het verleden achter mij, vergeet de dagen van pijn en gevoelens van verdriet. Liever kijk ik hoopvol, misschien zelfs met een wat roze blik naar de toekomst. Maar de vraag is of dit ‘liever niet willen zien wat moeilijk is’, realistisch is. Ik ben bang dat het wegkijken van wat pijnlijk is mij niet helpt om met Veerkracht in het leven te staan.

Lees haar volledige Lezing in de pdf.