Tijdens het Reliëf congres van 9 maart 2018 over technologie hield Jacqueline Kool (kennismanager & mede initiatiefnemer van Disability Studies in Nederland) een inspirerende lezing waarin ze haar zorgen uiteen zet over de inzet van techniek bij zorg, specifiek voor mensen met een handicap. Uit haar lezing:

“Techniek betekent voor mij de mogelijkheid van een actief, zelfstandig en menswaardig bestaan. Techniek betekent tevens privacy: apparaten bemoeien zich nergens mee. In een tijd waarin participatie en inclusie de horizon van beleid, professionele praktijken en onderzoek bepaalt – tenminste in theorie… – lijkt het logisch techniek te benutten, precies op maat en precies daar waar het nodig is of gewenst. Maar hier houdt het dromen op en verschijnt de harde werkelijkheid. Want technologische ontwikkelingen die het leven van mensen met een handicap mooier, comfortabeler, actiever en onafhankelijker maken, kosten geld. En in welke zin geld besteed wordt om techniek in te zetten ten dienste van de mens is een zaak van politieke keuzes.”

De gehele lezing vind je hier.

Reliëfmedewerker Wout Huizing leidde de viering voorafgaand aan het congres. In zijn overweging gaat hij in op het mens-zijn, naar aanleiding van het congresthema Technologie en zorg, en Psalm 8. Lees hier zijn overweging.