Reliëf doet onderzoek naar de beeldvorming van dementie en de invloed daarvan op de vraag naar euthanasie bij dementie. Hoe denken mensen eigenlijk over dementie? Als we bijvoorbeeld zeggen: ‘zij heeft het maar haar man lijdt er aan’ betekent dit iets voor het mensbeeld van degene met dementie. Zo zijn er verschillende frames die ons dagelijks worden voorgeschoteld, hier is ook onderzoek naar gedaan. De veronderstelling is dat direct contact met mensen met dementie de beelden van deze ziekte verandert. Bij dit onderzoek gaan we daar naar op zoek en proberen we te bekijken of dit invloed heeft op de manier waarop we kijken naar euthanasie bij dementie. Het hoofddoel is om een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat op dit thema.

We onderzoeken dit bij deze doelgroepen:

  • zorgprofessionals die werken met mensen met dementie
  • mantelzorgers en familie
  • mensen met dementie

Ook maatschappelijke opvattingen over dit thema worden meegenomen in het onderzoek. Uniek bij dit onderzoek is dat we ook spreken met mensen zelf die dementie hebben. We zijn nog op zoek naar deelnemers hiervoor.

Ken jij iemand met dementie (of ben jij iemand met dementie) die mee zou willen werken aan een onderzoek naar euthanasie bij mensen met dementie? Dan zouden we graag met je in contact komen. Euthanasie en dementie is een actueel onderwerp wat veel discussie en gesprek oproept, in de maatschappij en onder artsen en zorgverleners. Iedereen heeft er een mening over maar wat is de mening van mensen met dementie over dit onderwerp? Daar weten we eigenlijk te weinig van. In dit onderzoek willen we mensen met dementie interviewen over hoe zij hun ziekte ervaren en wat zij zelf vinden van euthanasie op grond van dementie.

Als je wilt meewerken of iemand kent die mogelijk wil meewerken, stuur dan een mail aan Trijntje Scheeres – Feitsma via tscheeres@relief.nl. De folder met de uitnodiging kan gebruikt worden voor een nadere toelichting.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van de Coalitie van Betekenis tot het einde.