Wat is de samenhang tussen zorg en zin in het verpleeghuis en welke rol speelt de geestelijk verzorger hierbij? Nico van der Leer, geestelijk verzorger en zingevingsspecialist bij PZC Dordrecht, presenteert tijdens een interactief online symposium de resultaten van zijn promotieonderzoek naar deze thema’s.

Georganiseerd door PZC Dordrecht in samenwerking met Reliëf. MELD JE NU AAN!

Opgenomen worden in een verpleeghuis is een ingrijpende gebeurtenis die iemand overkomt. Dat kan zingevingsvragen oproepen als ‘Wie ben ik nog?’ Gaan werken in een verpleeghuis is daarentegen vaak een bewuste keus, die alles te maken heeft met de eigen zingeving: van betekenis willen zijn voor anderen.
In het onderzoek van Van der Leer staat de vraag centraal wat het in de praktijk voor iemand betekent om in het verpleeghuis te verblijven, te wonen of te werken. Zowel bewoners als medewerkers komen aan het woord en vertellen wat er voor hen op het spel staat in de woon- en werkomgeving van het verpleeghuis. De geestelijk verzorger blijkt een belangrijke rol te kunnen spelen in de bewustwording en ondersteuning van de aandacht voor zingeving. Het onderzoek laat zien dat niet alleen zorgverleners maar ook zorgvragers van betekenis willen zijn. Dat maakt het verpleeghuis tot een plek waar mensen met elkaar optrekken en voor elkáár zorgen.

Zingeving een podium geven
Zingeving in leven, zorg en werk is waarin PZC Dordrecht zich onderscheidt. Het is de rode draad binnen PZC Dordrecht, of je er nu woont of werkt. Maar hoe werkt dit nu in de praktijk? Hoe ervaart een zorgvrager dit ten opzichte van de zorgverlener? Dit en vele andere onderwerpen worden besproken tijdens het symposium, waarbij niet alleen het podium wordt gegeven aan Nico van der Leer maar ook aan onder andere prof.dr. Carlo Leget, hoogleraar Zorgethiek en prof. dr. Marie-José Gijsberts, specialist ouderengeneeskunde en kaderarts palliatieve zorg.

Het voorlopige programma vind je HIER.

Meld je snel aan!
Wil jij ook bij dit interactieve online symposium aanwezig zijn? MELD JE NU AAN
Datum: donderdag 4 november 2021
Tijdstip: 09.30 – 12.30 uur
Kosten: € 50,00 (er wordt geen btw gerekend)
Aanmelden kan tot woensdag 3 november 2021

Voor geestelijk verzorgers is het bijwonen van het symposium geaccrediteerd voor 1,5 punt (SKGV).
Accreditatie bij V&VN is aangevraagd.

Boek Zinvolle zorg in het verpleeghuis bestellen?
Het boek van Nico van der Leer is online bij iedere (lokale) boekhandel te bestellen voor € 24,95.

 

 

 

 

 

Georganiseerd door PZC Dordrecht in samenwerking met Reliëf