Taal…mij een zorg?

Taalfestival voor iedereen in de zorg

Onze gezondheidszorg is ontstaan uit naastenliefde. Zorg voor elkaar, vanuit betrokkenheid en intuïtie. In kloosters boden zusters vol ontferming zorg aan hun naasten. Bij een beroep als verpleegkundige speelde roeping vroeger een grote rol. Niemand die woorden als barmhartigheid en roeping tegenwoordig nog in zijn mond durft te nemen in de zorg. Wat betekent dat?

Volgens voormalig denker des Vaderlands, René Gude, zijn we afgelopen decennia van solidair naar solitair gegaan: ‘Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht’.  Welkom in Bubbelonië  onderzoekt welke woorden ons kunnen helpen een omgekeerde beweging in gang te zetten: wat minder individualistisch, wat meer solidair. Wij denken dat taal daar een belangrijke rol bij kan spelen: het maakt uit wie wat waar en hoe zegt. Met onze taal scheppen we onze werkelijkheid.

Programma
Wat betekenen de woorden die momenteel de zorg domineren? Wist u dat druk en stress oorspronkelijk angst betekenden? Wat zegt dit als we praten over regeldruk? En wat betekenen zelfregie en zorgwinst? Welke invloed hebben woorden in de manier waarop we naar zorg kijken? Of sterker: de identiteit van zorg bepalen? Ervaar en beleef het op het Taalfestival ‘Taal…mij een zorg?!’ op 14 juni. Onder leiding van Trouw journalist Peter Henk Steenhuis ontrafelen we de betekenis van onze taal. Uw ideeën en verhalen komen aan de basis te staan van artikelen en vervolgbijeenkomsten. Daarnaast zijn er diverse workshops te volgen. Raak geïnspireerd door de taal van religieuzen van vroeger: wat betekenen deze oude verhalen ons nu nog? Volg een minicursus gebarentaal. Kom naar de workshop over inclusieve taal of leer meer over laaggeletterdheid. Of maak een stiltewandeling op het landgoed. Kortom: keuze genoeg!

Download hier het volledige taalfestival programma.

Praktische informatie
Het programma duurt van 10:00-15:00 uur en wordt gehouden op landgoed Zonheuvel in Doorn. Welkom in Bubbelonië en Reliëf organiseren deze dag samen. Het festival is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de zorg: ervaringsdeskundigen, verpleegkundigen, verzorgenden, leidinggevenden, studenten, artsen en bestuurders. We willen dat het Taalfestival voor iedereen toegankelijk is. Daarom vragen we een vrijwillige bijdrage naar draagkracht.
NB: Gratis voor lezers van Trouw!

 

Dank
Het Taalfestival wordt mede mogelijk gemaakt door: Reliëf | Welkom in Bubbelonië | Het Nederlands Gebarencentrum | Lost Lemon | Taal voor allemaal | Stichting Fonds Cupertino | Project Religieus erfgoed menslievende zorg.
Welkom in Bubbelonië is een project van Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis, Stichting SBI en Instituut Gak.