Taalfestival voor iedereen in de zorg

Woorden scheppen de werkelijkheid, ook in de zorg. Taal biedt daarom een krachtig middel om menslievende zorg te bevorderen. Spreek je bijvoorbeeld van ‘mantelzorgers’ of liever over ‘familie’? van ‘patiënt’ of ‘cliënt’? Welke invloed hebben jouw woorden op patiënten, hun naasten, vrijwilligers en collega’s?
Wil je in jouw organisatie aan de slag met taal die menslievende zorg bevordert? Nodig ons dan uit. Hieronder enkele mogelijkheden.

Taalfestival op locatie

Op 14 juni 2019 organiseerden we het inspirerende  Taalfestival; een dag waarin taal in de zorg centraal stond. Zo’n 100 deelnemers uit het hele land kwamen naar Landgoed Zonheuvel om stil te staan bij taal in de zorg. Voor jouw organisatie kunnen we een taalfestival op maat maken. Een inspirerende dag met miniworkshops, discussies, theater en creatieve werkvormen. We werken hierin onder andere samen met Trouw journalist Peter Henk Steenhuis, theatermakers en workshopbegeleiders. Neem gerust contact met ons op om je wensen te bespreken.

 

Debat onder leiding Peter Henk Steenhuis

Ga onder leiding van Trouw journalist Peter Henk Steenhuis in gesprek over belangrijke woorden die onze zorg domineren. Wat betekenen regeldruk, efficiëntie en roeping bijvoorbeeld? Op welke manier kunnen we met woorden een beweging maken naar menslievende zorg? Organiseer een dergelijk debat in je eigen organisatie met medewerkers, cliënten en vrijwilligers. Neem contact met ons op om de mogelijkheden hiervoor te bespreken.

Op 25 november 2019 organiseert Reliëf een najaarsberaad hierover, met Peter Henk Steenhuis.

Workshop ZorgTaal

Speciaal voor zorgprofessionals bieden we de creatieve workshop ZorgTaal aan. Hierin sta je stil bij de woorden die je gebruikt en alternatieven daarvoor. Welk effect hebben je woorden? We maken gebruik van de werkvormen van Speak Green, een internationale beweging die positieve taal wil bevorderen. Ook gebruiken we theateroefeningen om met taal te spelen. De workshop is geschikt voor teams of als onderdeel van medewerkersdagen. Neem gerust contact met ons op om je wensen te bespreken.