Ruimte binnen de zorg voor het gesprek over kwetsbaarheid, eindigheid, de dood – en niet alleen in de terminale of palliatieve fase – is geen vanzelfsprekendheid. Dat is wonderlijk, want zorgverleners worden dikwijls geconfronteerd met patiënten en cliënten die ineens voor ingrijpende beslissingen staan rondom hun toekomst.  Hoe kan je als zorgprofessional het gesprek over het levenseinde voeren met cliënten/ patiënten en hun naastbetrokkenen? Wij maakten een training om daarvoor gevoelig(er) en vaardiger voor te worden, in samenwerking met de Coalitie Van Betekenis tot het Einde.

De training is in de praktijk gegeven in verschillende ouderenzorginstellingen en ziekenhuizen. Mede op basis van de feedback en evaluaties is de module samengesteld, bestaande uit drie dagdelen van drie uur. Doel is dat zorgprofessionals zich bewuster zijn van hun eigen denken, voelen en spreken over eindigheid en tegelijk weten af te stemmen op degene die zij zorg verlenen en het gesprek kunnen en durven aan te gaan. Kun je ruimte maken voor eindigheid: in jezelf en bij de ander? En hoeveel ruimte is er voor de dood binnen de organisatie?

Deze trainingsmodule is te downloaden voor eigen gebruik, daarnaast bieden we deze najaar 2020 aan als Open Inschrijvingstraining. Ook kun je deze bij ons In Company afnemen. Stuur bij belangstelling een mail naar academie@relief.nl.