In het nieuwe KRO-NCRV programma Mensenwerk danken patiënten de zorgverleners die voor hen van grote betekenis zijn geweest. Vanaf maandag 22 maart t/m vrijdag 26 maart iedere dag om 17.45 op NPO 2 bij KRO-NCRV

In Mensenwerk staan vijf indrukwekkende zorgverhalen centraal. Met een persoonlijk weerzien en een geschreven brief op zak, danken patiënten de zorgverlener die voor hen zo van belang is geweest, of waar ze zelfs nog dagelijks op kunnen steunen. Ook schrijven zorgverleners zelf over de liefde voor hun vak en wat het werk hen brengt. De serie geeft een inkijkje in de verschillende werelden van de zorg en van de zorgverleners die voortdurend bereid zijn dat extra stapje voor hun medemens te zetten. Het zijn voorbeelden van menslievende zorg, waarbij het altijd gaat om relaties en ontmoetingen die van betekenis kunnen zijn voor zowel cliënt en de patiënt als voor de zorgverlener.

Deze verhalen waren er allang voordat deze pandemie begon, en stoppen ook zeker niet na corona. Een ode aan de zorg met vijf bijzondere verhalen in de gehandicaptenzorg, de ziekenhuiszorg, verpleeghuiszorg, wijkzorg en de huisartsenpraktijk..

Zo is de 89-jarige Anneke dankbaar voor haar huisarts die haar heeft bijgestaan in de zoektocht naar een geschikt verpleeghuis. “Ik ben een bofkont”, schrijft ze. Cardioloog Jan schrijft een brief aan verpleegkundige Jildou, die hem bijstond toen hij met corona op de IC lag. En Heidi, werkzaam in de gehandicaptenzorg, vertelt wat het werken met kinderen die niet voor zichzelf kunnen zorgen voor haar betekent. Wijkverpleegkundige Anne deelt haar bijzondere ervaringen en zuster Agnes Vos van de Zusters van Liefde vertelt over de liefdevolle zorg van verzorgenden voor haar tien medezusters die vorig jaar aan corona zijn overleden: “Voor mij zijn het engelen.”

Mensenwerk in de Ontdek de Zorg week van maandag 22 t/m vrijdag 26 maart om 17:45 uur bij KRO-NCRV op NPO2.

Deze TV serie kwam tot stand op initiatief van Reliëf samen met de religieuzen van het Religieus Erfgoed Menslievende Zorg (REMZ). In 2016 werd er samen met de KRO een prachtige serie gemaakt waarbij religieuzen ‘van toen’ kijken naar de zorg ‘van nu’. Vanuit het REMZ project werd de wens geuit om te onderzoeken of er nog een TV serie kon worden gerealiseerd. Dat is uiteindelijk gelukt, Met steun van de KNR, de Konferentie Nederlandse Religieuzen.