Ze is 76 en kan niet meer dan een paar meter lopen. Ze woont vier hoog, met een lift weliswaar, maar toch is de drempel om naar buiten te komen eigenlijk in haar eentje niet te nemen. Bijna iedere dag komt er wel iemand bij haar langs: de thuiszorg, een bezoek vrijwilliger, iemand van de kerk. Haar huis ziet er gezellig uit. Truus, wil ze graag genoemd worden, niet mevrouw van Dijk. “Wie zit er nu op mijn verhaal te wachten?” vraagt ze, “bij wie hoor ik nou nog?”

Inhoud en werkwijze

Verlies van een dierbare, ernstige beperkingen, het wegvallen van zingevende activiteiten, het naderend levenseinde. Het zijn gebeurtenissen die de grote vragen van het leven actueel maken. Vragen waar mensen zich vaak eenzaam mee voelen. Deze eenzaamheid wordt niet opgelost met sociaal contact alleen maar vraagt om iets anders, namelijk aandacht voor de innerlijke kant van eenzaamheid. Zie ook het artikel van Tilly de Kruyf in Nursing.

Hoe werkt eenzaamheid in het leven van ouderen, en wat kan ondersteunend zijn? Wat als eenzaamheid blijft knagen en er geen aandacht voor is? Als deelnemer maak je kennis met verschillende vormen van eenzaamheid, en krijg je handvatten waarmee je in gesprek kunt gaan met iemand die eenzaamheid ervaart. Je leert oog en oor te krijgen voor ‘de binnenkant van iemands verhaal’, voor levensvragen, zin-geving, zin-beleving en zin-vinding.

We werken met wisselende werkvormen, en met eigen ervaringen van cursisten. Lees hier een ervaringsverhaal van een deelnemer. We bieden deze workshop in company aan, en via open inschrijving.

Datum: 6 oktober 2022 – AANMELDEN
Tijd: van 13.30 – 16.30 uur
Door:
Wout Huizing, stafmedewerker Reliëf
Deelnemers: minimaal 8 – maximaal 12
Kosten: € 175, inclusief 25 euro inschrijfkosten

Meer informatie: