Overkomt het u ook wel eens, dat de kunstmatige intelligentie van YouTube u verrast? Het gebeurde mij een paar weken geleden.

Op een of andere manier volgt YouTube mijn gedrag op het internet en schotelt mij dan een passend filmpje voor. Een filmpje waarvan zij veronderstellen dat ik het leuk vind. Het idee is dat ik dan vervolgens steeds meer YouTube filmpjes ga bekijken van ditzelfde onderwerp. Goed voor de cijfers van YouTube en de bijbehorende reclame inkomsten. Er zijn critici die hiertegen waarschuwen, het algoritme wat YouTube hanteert vernauwt immers jouw kijkrichting. Simpel gezegd krijg je alleen nog maar de informatie te zien die jou bevalt. Tegengeluiden uit de samenleving dringen zo niet of nauwelijks tot je door. Ze worden grotendeels voor jou weggelaten.

Maar hoe erg is dat eigenlijk? Je kunt het voorselecteren van YouTube filmpjes ook op een positievere manier bekijken. Wanneer je op zoek bent naar filmpjes van mooie persoonlijke verhalen, dan wordt ook dat als het ware vermeerderd. Je krijgt dan wanneer je opnieuw een filmpje wilt bekijken een nieuw mooi persoonlijk verhaal. Zo stop je de talenten van YouTube niet onder de grond, maar gebruik je ze juist om jouw talenten te versterken.

Dat laatste wil Reliëf als vereniging ook bereiken. Reliëf stimuleert menslievende zorg in de praktijk. Vanuit de gedachte dat iedereen waardevol is en telt, de kwetsbaarste misschien wel het allermeest. Zorg die van twee kanten komt in een betekenisvolle relatie. In die relatie gebeuren er dan vaak mooie en kleine dingen die van enorme betekenis kunnen zijn. Het is aan ons als vereniging om elkaar te ontmoeten en te inspireren met kleine voorbeelden van menslievende zorg in onze dagelijkse zorgpraktijk.

We naderen met elkaar Kerstmis. Een mooi feest wat ons herinnert aan de geboorte van Christus en onze roeping om grote en vooral kleine dingen te doen die van waarde zijn. Zo kunnen we in 2023 met elkaar het verschil maken en ondanks soms pijn en verdriet er voor elkaar zijn en samen onze weg vinden in 2023.

Welk filmpje mij zo verrast heeft op YouTube? Het geeft een betekenisvolle relatie weer, een waar de kwetsbaarheid vanaf spat. Kijkt u zelf maar!

Ik wens u als voorzitter van Reliëf een zalig en gezegend Kerstfeest en het allerbeste voor 2023!

Henk Prins, voorzitter Reliëf