Artikelen Ethiek in de praktijk
Nr 3 van 2021 over Cure en Care:
Troosten Door Trijntje Scheeres – Feitsma, stafmedewerker Reliëf
Illustratie: Jinke Koning.
Meneer Amrani, 78 jaar, meldt zich op de Spoed Eisende Hulp samen met zijn drie kinderen. Hij heeft Covid-19 en is er erg ziek van. De arts wil hem op de IC laten opnemen, maar zowel meneer Amrani als zijn kinderen weigeren dit. Enkele jaren geleden heeft hij na een operatie een traumatische ervaring opgedaan op de IC. De wens van de familie wordt gerespecteerd en meneer Amrani krijgt een zogenaamd ‘klinisch bed’ toegewezen.
Zorg verlenen aan meneer blijkt nog niet zo gemakkelijk. De familie is onafgebroken aanwezig en laat verpleegkundigen maar mondjesmaat toe. Daarbij zijn ze kritisch over elke beslissing en gedragen ze zich soms agressief naar de zorgmedewerkers. Meneer Amrani spreekt geen Nederlands en is te ziek om goed te kunnen communiceren. De sfeer is gespannen. Na een week overlijdt meneer Amrani aan de gevolgen van Covid-19. De familie geeft aan dat zij het lichaam van hun vader zo snel mogelijk willen laten vervoeren naar hun thuisland Marokko. Echter, Marokko eist daarvoor een verklaring van de arts dat meneer niet is overleden aan Covid-19. Wat te doen?
Nr 2 van 2021 over Menslievende Zorg:
Moeder gaat sterven Door Thijs Tromp, directeur Reliëf
Illustratie: Jinke Koning.
Nynke Joustra, (49 jaar, gehuwd, 4 kinderen) heeft al enige weken last van steken in de zij. Urineonderzoek toont een blaasontsteking niet aan. Maar omdat dat bij een blaasontsteking vaker gebeurt, krijgt ze toch een antibioticakuur. Die slaat niet aan, sterker nog, de pijn wordt alsmaar erger. Nynke vertrouwt het niet en vraagt om een doorverwijzing naar het ziekenhuis. De internist laat een scan van de buik maken en de resultaten zijn zorgwekkend: er wordt een tumor aangetroffen. De behandelend arts moet Nynke vertellen dat ze niet meer beter kan worden en dat ze naar alle waarschijnlijkheid nog maar zeer kort te leven heeft.
Nr 1 van 2021 over Solidariteit:
Sociale druk of solidariteit? Door Wout Huizing, stafmedewerker Reliëf
Illustratie: Jinke Koning.
Binnen het zorgteam is er volop gesprek over de inenting van zorgmedewerkers tegen het Covid-19 virus. De gemoederen lopen hoog op. Er zijn er die zonder aarzeling zich aanmelden. Zij hebben volop vertrouwen in het vaccin en spreken stellig uit dat ieder dit móet doen voor de veiligheid van cliënten. Er zijn er ook die aarzelen omdat ze twijfelen over mogelijke bijwerkingen.
Nr 4 van 2020 over Nachtzorgen:
Morele stress Door Marije Stegenga, stafmedewerker Reliëf
Illustratie: Jinke Koning.
Vincent vertelt over de nachtdienst in coronatijd afgelopen voorjaar in het verpleeghuis waar hij werkt. “Ik stond alleen op de corona-unit. Er waren op dat moment twintig veelal heel zieke bewoners. Zes mensen lagen aan het zuurstof en een aantal bewoners moest om de zoveel tijd dormicum krijgen. Voor dormicum heb je twee handtekeningen nodig, dus dan moest ik elke keer mijn pak uitdoen en dan naar mijn collega op de andere afdeling om af te laten tekenen en dan gauw weer terug naar mijn eigen afdeling. Mensen werden soms onverwachts gedurende de nacht ineens veel zieker en dan moest ik bellen of ik ze wat mocht geven. En dan weer pak uit, laten aftekenen en weer pak aan. ….. “
Nr 3 van 2020 over Broosheid:
Veiligheid boven alles?Door Wout Huizing, stafmedewerker Reliëf
Illustratie: Jinke Koning.
Vanwege de dreiging van het coronavirus trof de overheid een strikte bezoekregeling voor de verpleeghuizen, bedoeld om kwetsbare bewoners en zorgprofessionals te beschermen tegen het coronavirus. Daardoor was het voor familie en vrienden van bewoners niet mogelijk om op bezoek te gaan. Bij de versoepeling van de bezoekregeling stelt een corona-crisisteam binnen een verpleeghuis een brief met duidelijke richtlijnen op, geheel in lijn van de RIVM-regelingen. Zo wordt gestreefd naar een ‘gefaseerde en gecontroleerde aanpak om het risico van besmetting te beperken’. In een brief aan bewoners en naasten staan veertien ‘voorwaarden en gedragsregels voor een bezoeker’. Eveneens zijn er veertien aandachtspunten geformuleerd voor de ‘organisatie van bezoekers’. Er is ook te lezen: ‘indien de bezoeker zich niet houdt aan bovenstaande afspraken, kan de manager besluiten om de bezoeker niet meer toe te laten tot de locatie.’