Jaarcongres

Begin maart houdt Reliëf haar jaarcongres voor alle leden en andere belangstellenden. In 2018 stond het thema Technologie centraal. Het volgende jaarcongres vindt plaats op 8 maart 2019 op Landgoed Zonheuvel in Doorn. Het thema dat hierbij centraal staat is: spreken Over lijden en over leven.

Middenin het leven worden we door de dood omvangen. Mensen zijn sterflijk en het leven is eindig. En er is geen leven zonder lijden: psychisch, lichamelijk, ondraaglijk lijden of de angst voor lijden. In de samenleving – en dus ook binnen de zorg – worden verschillende antwoorden gegeven op de vraag hoe we omgaan met lijden en het (besef van) eindigheid. Een van de antwoorden is het voorkomen van (verder) lijden: daarom prenatale testen, suïcides, verzoeken om euthanasie of de roep om zelf een einde aan je leven te mogen maken als je je leven ‘voltooid’ acht.

Welke betekenis geven wij aan het eindig mensenleven en aan lijden dat daarin aanwezig is? Vanuit welke waarden formuleren we onze antwoorden? Wat is de betekenis van geschonden leven? Welke betekenis heeft de dood in ons nadenken over leven? Welke ankers zijn er in een tijd van schijnbare grenzeloze (medische) mogelijkheden?

Reliëf daagt op het jaarcongres uit tot gesprek over deze thema’s. Steeds weer blijkt hoe het gesprek hierover – ook voor zorgprofessionals – niet eenvoudig is. Kunnen we vanuit de ervaringen in de zorg de kloof overbruggen? En zo in de zorg van betekenis zijn voor mensen tot het einde?

Nadere informatie hierover volgt eind van dit jaar.

 

Programma

Programma

Je kunt je vanaf 15 januari opgeven voor dit congres, via onze webwinkel.

 

Datum en tijd

Het congres vindt plaats op:

Vrijdag 8 maart 2019

Van 9.00 – 17.00

Op Landgoed Zonheuvel

Amersfoortseweg 98 te Doorn

Contactgegevens

Houttuinlaan 5A
3447 GM  Woerden

T 0348-748880 E info@relief.nl