Agenda

Expertmiddag: Euthanasie en dementie

Datum: 27 mei 2024
Tijd: 14:00 - 16:00
Locatie: Microsoft Teams

Euthanasie bij mensen met dementie is een complex onderwerp. In de zorg krijgen we er steeds meer mee te maken maar wat zijn de feiten en hoe denk je er zelf over? Deze expertmiddag is  gericht op zorgverleners die in de praktijk te maken krijgen met euthanasie bij mensen met dementie of meer over dit onderwerp zouden willen weten.
Tijdens deze workshop krijg je informatie over de huidige euthanasiewetgeving en de morele, juridische en medische dilemma’s die het met zich meebrengt. Ten slotte geven we een aantal praktische handvaten voor zorgprofessionals in de begeleiding van mensen met dementie en hun familie bij een euthanasiewens.

Ethiekmiddag: Werken aan morele gevoeligheid in de organisatie

Datum: 11 juni 2024
Tijd: 14:00 - 16:00
Locatie: Microsoft Teams

Hoe zorg je als zorgprofessional of als commissie ethiek voor meer ‘morele gevoeligheid’ in jou organisatie? Wat is dat eigenlijk ‘morele gevoeligheid’?  Waarom is dat belangrijk? En is Moreel Beraad dan het doel op zich, of juist het middel?  In deze middag verkennen we met elkaar hoe ethiek en moraal een rol spelen in alle geledingen van de organisatie. We gaan met elkaar oefenen en geven tips en handvatten hoe je op een eenvoudige, laagdrempelige manier ‘de morele gevoeligheid’ in jou organisatie kunt bevorderen.

Ethiekmiddag: Minder stress in stap 6

Datum: 10 september 2024
Tijd: 14:00 - 16:00
Locatie: Microsoft Teams

De afwegingsfase (stap 6) is voor de meeste gespreksleiders de moeilijkste fase in het moreel beraad. We moeten de waarden zien te verbinden aan de handelingsmogelijkheden en aan ons antwoord op de morele vraag. In deze ethiekmiddag lichten we deze fase in het moreel beraad er uit en geven praktische handvaten en tips om een goede afweging te maken.

Ethiekmiddag: Begeleidingsethiek

Datum: 31 oktober 2024
Tijd: 14:00 - 16:00
Locatie: Microsoft Teams

Zorgrobots inzetten, cameratoezicht op de huiskamers, digitale thuiszorg en medicatie aflevering met drones. Er komen steeds meer technologische hulpmiddelen in de zorg. Maar is dit ook een goed idee en als we dat vinden hoe gaan we er dan goed mee om? Begeleidingsethiek is een vorm van morele gespreksvoering die gericht is om deze vragen in je organisatie te doordenken. Tijdens deze ethiekmiddag lichten we het model uitgebreid toe en denken we samen over of dit model ook in jouw organisatie een plek kan vinden.

Ethiekmiddag: de hermeneutische methode

Datum: 28 november 2024
Tijd: 14:00 - 16:00
Locatie: Microsoft Teams

Je bent waarschijnlijk bekend met de dilemma methode van Reliëf maar er zijn meer methoden voor moreel beraad. Tijdens deze bijeenkomst laten we je kennis maken met de hermeneutische methode, dat is een narratieve manier van morele reflectie. We gaan kleine stukjes oefenen en je krijgt narratieve interventies voor morele reflectie aangereikt die je eenvoudig kan gebruiken in je dagelijkse werk.

Contactgegevens
Joseph Haydnlaan 2a
3533AE Utrecht
T 030-7600115 E info@relief.nl