Maarten van Ooijen is er nog niet helemaal over uit wat hij tijdens het jaarcongres van Reliëf gaat vertellen: “Het onderwerp is ‘van wie is de zorg’. Maar dat is een verdraaid ingewikkelde vraag en ontzettend abstract. Ik ben meer van de hands-on, voeten in de klei en denk vanuit de vraag: ‘hoe gaan we echt het verschil maken?”
Daarom gaat hij in de lezing een spade dieper en wil het hebben over bezieling. “Ooit pakte ik per ongeluk het boekje ‘Adam’ van Henri Nouwen uit de boekenkast van mijn schoonouders. Voor 1 gulden en 75 cent gekocht, waarschijnlijk op een rommelmarkt, uit zo’n doos met boeken die eigenlijk niet meer verkocht worden. Onooglijk. Maar de inhoud veranderde mijn kijk op zorg radicaal.”
Adam is een jongeman met een meervoudige handicap, waar Henri Nouwen (professor aan Harvard, priester en bekende christelijk auteur) voor zorgt aan het einde van zijn leven. Uiteindelijk ziet hij in Adam Christus terug.
‘Dat beeld botst zo met hoe we nu naar zorg kijken. Als je zorg ontvangt zit je een hoekje van de samenleving waar je eigenlijk niet wilt zijn. Henri Nouwen zegt dat je daar juist Christus ontmoet. En ik ben christen, ik wil lijken op Jezus. Dus wat betekent dat dan over hoe ik mensen zie die zorg vragen? Henri Nouwen draait het helemaal om. Is er sprake van een ‘dragende’ en ‘vragende’ relatie zoals veel beleidsmakers en bestuurders het noemen? Of draaien we het om? Dat is precies waar voor mij de bezieling over gaat. Een andere kijk op de wereld. En dat kan met ieder beroep.’
‘Uiteindelijk komen we tijdens de lezing vanuit die bezieling weer terug bij de vraag van wie de zorg is,’ besluit Maarten.
Dat het een interessante lezing wordt staat nu al vast. Door zijn eigen bezieling is hij in staat om de luisteraar mee te nemen, met verhalen waar die bezieling te vinden is en met voorbeelden uit zijn tijd als staatsecretaris en wethouder.