“’Hoe kunnen we de zorg beter maken voor minder geld?’ dat was de vraag die ik me jarenlang stelde als consultant bij grote bedrijven in de gezondheidszorg. We waren gedrild in het principe dat de zorg value-based is, waarbij value de waarde van zorg in geld is. Maar steeds meer ontdekte ik dat dit denken ook echt iets stuk maakte.” Zegt Stef Groenewoud, professor medische ethiek en één van de hoofdspreker tijdens het jaarcongres van Reliëf op 7 maart.
“Begrijp me niet verkeerd, het is ook ethisch verantwoord om goed om te gaan met schaarse middelen en value-based health care heeft veel goeds gebracht, maar nu zie ik toch ook wel meer mogelijkheden om in de zorg ook ruimte te geven aan zorgende relaties.”
“Als je teruggaat naar het begin van de zorg, dan zie je daar een zorgende relatie ontstaan vanuit een intrinsieke motivatie. Bijvoorbeeld in het evangelie van Marcus lees je dat Jezus ‘innerlijk bewogen’ was toen iemand met een huidaandoening vroeg om genezing. Van binnenuit betrokken zijn bij iemand die zorg nodig heeft, geeft een zorgende relatie. De waarde die dat geeft uit zich bijvoorbeeld in een arm om iemand heen, er zíjn voor iemand en dat kun je niet meten. Dat kun je niet vastleggen met een kwaliteitsindicator in een systeem.”
Stef kijkt naar wat het betekent voor ons zorgstelsel met marktwerking als die zorgende relatie ruimte krijgt. Past dat nog wel bij onze maatschappij, of heeft de huidige marktwerking in de zorg voor een uitholling gezorgd, iets kapot gemaakt? Hij pleit daarom voor een herwaardering van de zorgende relatie. Op 7 maart neemt hij ons daarin mee.